Weblog Fitál Vakanties

FITAL FIETSMAATJE

Heerlijk op vakantie, dat willen we allemaal. Soms zijn er omstandigheden dat u geen reisgenoot heeft.

Fitál Fietsmaatje biedt u nu de mogelijkheid om in contact te komen met een reisgenoot die dezelfde interesses deelt en ook een fietsvakantie wilt reserveren.

Onderstaand een overzicht van de Fietsmaatjes die zich via deze website hebben aangemeld. De informatie is deels afgeschermd om privicay-redenen. Via het inschrijfformulier kunt u zich ook aanmelden. Wanneer een fietsmaatje interesse toont zal Fitál de contactgegevens doorsturen zodat u met elkaar in contact kunt komen.

Inschrijven is kosteloos en er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Ons doel is dat u met één of meerdere fietsmaatjes een leuke fietsvakantie kunt gaan maken.

Klik hier voor het overzicht

WIST U DIT...OVER DE ALGARVE?

Portugal is “the place to be!”

Aan de Atlantische Oceaan, in het meest zuiden van het zonnige Portugal, ligt de Algarve. De Algarve is een prachtige kustrook met goudgele stranden, rotsen en mooie baaien met daarachter een indrukwekkend achterland. Dit zuidelijke stukje Portugal is een geliefde vakantiebestemming, dit begon in de jaren ’60 en is tot nu nog steeds in trek.

Naast de standaard informatie, zijn er genoeg dingen, ook vreemde, die u waarschijnlijk nog niet wist…

Wist u dat…? De afstand van Nederland naar de Algarve 2.456 kilometer is en hemelsbreed 1.973 kilometers. Met de auto doet u hier, zonder te stoppen bijna 24 uur over, daarom is het misschien een makkelijkere optie om in het vliegtuig te stappen, want dan doet u er maar 2 uur en 30 minuten over. U zou ook kunnen overwegen om dit op de fiets te doen dan duurt dat ongeveer 2 weken. Mocht u zin hebben om dit te gaan lopen dan bent u hier ongeveer 465 uur (zonder tussenstop) mee bezig.

Wist u dat…? Er meer dan 236 miljoen mensen op deze grote aardbol rondlopen die Portugees spreken. In 9 landen is Portugees de officiële taal.

Wist u dat…? Elk jaar op 23 juni u mensen mag slaan met knoflook het is dan namelijk het festival ‘Festa de São João do Porto’. Dit begint ’s avonds en gaat de hele nacht door. Er zijn vreemde traditionele gewoontes op dit festival, de mannen mogen de vrouwen slaan met knoflook en zachte plastiek hamers om zo indruk te maken.

Wist u dat…? Polvo Seco een typisch Portugees gerecht is. Men vangt een inktvis en hangt het vervolgens een week in de zon. Als het volledig is uitgedroogd, gaat het in stukjes op de barbecue. Portugezen zijn er helemaal dol op en zeker met een “cerveja” (biertje) erbij.

Wist u dat…? Als u een koffie liefhebber bent u in Portugal helemaal op de juiste plek bent. Portugezen zijn echte koffiedrinkers en bij een bakje koffie wordt meestal ook nog een lekker glaasje port geschonken.

Nieuwsgierig geworden om zelf Portugal te ontdekken? Klik hier voor vakanties naar Portugal: https://www.fital.nl/land/portugal

Ook leuke (vakantie)wist u datjes? Deel ze met ons op facebook: https://www.facebook.com/FitalVakanties/

Door: Linda van der Net - 30 januari 2017

JANUARI IS DÉ TIJD OM UW VAKANTIE TE BOEKEN

De winter is begonnen; de eerste toertochten en marathons gaan van start, ’s ochtends de auto ijsvrij maken en met een beetje sneeuw is het wintergevoel nu echt compleet. Met al die kou en nattigheid is het de uitgelezen kans om aan de zomer te denken. Dus... pak de brochure en de laptop of tablet erbij, steek de open haard aan en ga op zoek naar uw droomvakantie.

De belangrijkste vraag komt nu, waar naartoe?

Volgt u de trends, bent u meer een trendsetter of kijkt u toe en ziet u zichzelf meer als een trendwatcher? Er is niet echt een antwoord op deze vraag, deze termen zijn bedacht door marketingmensen. Wat doet dé trend er eigenlijk toe? Het is leuk om ze in de gaten te houden, maar een vakantie is een periode van vrije tijd die u naar úw eigen ideeën invult.

Bijvoorbeeld een busvakantie.
Busvakanties zijn weer terug van weggeweest en het is niet meer vanzelfsprekend dat alleen senioren een busvakantie boeken. De 40-ers en 50-ers weten de busvakantie ook weer te vinden, waarbij de chauffeur en vaak een reisbegeleider het u als gast naar uw zin weet te maken.

Wilt u snel naar uw bestemming dan ligt een vliegvakantie voor de hand. Deelt u uw vakantie liever zelf in, dan kiest u voor een individuele eigen vervoer reis (ook wel Autovakantie genoemd). Gaat u voor het gemak, wilt u zich als een koning laten vervoeren en heeft u geen zin in vervoersstress? Dan kiest u voor een cruise.

Cruisevakanties zijn erg in trek en er is hier dan toch wel te sprake van een trend. Varen en fietsen is een mooie en goede combinatie. Aan boord geniet u van alle luxe; goede hutten, heerlijk eten en uitstekende bediening. Uw fiets gaat gewoon mee aan boord, zodat u overdag actief een mooie fietsroute kunt maken en aan het einde van de dag weer terugkomt aan boord.

Wat belangrijk is, is dat de vakantie een beleving wordt. Dit begint al bij het boeken van een vakantie, om er vervolgens naar uit te kijken en tijdens de vakantie zelf het vooral te beleven. Na afloop kunt u er dan met plezier en mooie herinneringen op terug kijken.

Het boeken en plannen van een vakantie is een heel proces. We zetten voor u nog een paar belangrijke vragen op een rij:

  • Met wie en hoeveel personen ga ik op vakantie?
Gaat u bijvoorbeeld met een gezin op vakantie, dan zal de inbreng van de kinderen een grote rol spelen.

  • Wanneer ga ik met vakantie?
Met kinderen bent u al snel gebonden aan de schoolvakanties en is het raadzaam om vroegtijdig (januari of februari) uw vakantie vast te leggen. Een voordeel van vroeg boeken is dat veel reisorganisaties zgn. vroegboekkortingen geven.

  • Hoe ga ik naar mijn vakantiebestemming?
Vliegtuig / Cruiseschip / Touringcar / (huur)Auto

  • Hoe belangrijk is het aantal sterren van een hotel voor mij? Of is de locatie en het eten belangrijker dan de sterren?

  • Wat wil ik tijdens de vakantie gaan doen? Fietsen, wandelen, relaxen, de natuur in of een steden bezoek?

  • Kiest u voor een fietsvakantie dan kunt u kiezen voor een rustige, goed bewegwijzerde fietsroute zoals het Donaufietspad van Passau naar Wenen. Bij het aanbod van fietsvakanties is bij alle fietsvakanties het fietsniveau aangegeven, zodat u snel een eenvoudig kunt zien welke fietsvakantie het best bij u(w conditie) past.

Met de antwoorden op deze vragen, kunt u gericht gaan zoeken.

Tot slot, hoe, wanneer of hoe lang u ook op vakantie gaat; sluit altijd een goede reis- en annuleringsverzekering af. Wanneer u uw eigen fiets meeneemt of een fiets huurt is het aan te raden om een ‘sportuitrusting’ af te sluiten, zodat ook eventuele schade binnen uw verzekeringspolis valt.

Door: Linda van der Net - 17 januari 2017

GELUKKIG NIEUWJAAR

Gelukkig nieuw jaar!

een nieuw jaar, een nieuwe start…

De decembermaand is dan nu echt afgelopen, de kerstboom kan weer aan het jongetje met de skelter worden meegegeven en de kerstverlichting mag van het hek afgehaald worden, nog even de bezem over de stoep halen om de laatste vuurwerkresten van oud & nieuw weg te vegen.

Ja, het nieuwe jaar kan beginnen!

2017, tweeduizendenzeventien, laten we hopen dat er minder ellende in de wereld is, dat alles uit 2016 zich niet herhaald. Het negatieve mag niet boven het positieve staan, er waren natuurlijk ook positieve momenten. Die kleine dingen zijn misschien wel het mooist;

  • uw lievelingsliedje in de Top2000 voorbij horen komen,
  • uw kleindochter of zoon die het zwemdiploma haalt of misschien wel een rijbewijs,
  • het laatste vrije parkeerplekje voor de supermarkt weten te bemachtigen
en natuurlijk de mooie fietsreis in de zomervakantie!

Het is tijd om goede voornemens en nieuwe plannen voor dit jaar te maken. Een nieuw jaar, een nieuwe vakantie, toch?! Is de inspiratie ver te zoeken? Dan is het misschien een idee om naar de reismarkt op zaterdag 14 januari a.s. in Nuland te komen. Het enthousiaste team van ervaren fietsbegeleiders is aanwezig om ervaringen en tips te geven over “hun” bestemmingen. Naast de fietsbegeleiders en vertegenwoordigers van diverse (vlieg)bestemmingen binnen Europa zijn ook leveranciers aanwezig. Fietsspeciaalzaak Peter Terlouw vertelt u graag meer over de laatste trends op het gebied van recreatieve en elektrische fietsen.

Wij hopen u graag te ontmoeten in Nuland, zodat we samen een mooie bestemming kunnen uitzoeken.

Namens het Fitál Vakantie team wensen wij u een heel gelukkig en gezond nieuw jaar!

Event : reismarkt Fitál INFO-dag
Datum : zaterdag 14 januari 2017
Plaats : Hotel van der Valk Nuland – Rijksweg 25 (5391 LH)
Tijd : van 11.00 tot 16.00 uur
Entree : gratis entree, parkeren en een kopje koffie

Door: Linda van der Net - 01 januari 2017

MET EEN TERUGBLIK VOORUITKIJKEN...

De komende weken zijn drukke weken: we bezoeken familie, vrienden en zijn druk met allerlei voorbereidingen van diners en feestjes. Wanneer we op een feestje bij elkaar zijn, bespreken we van alles; wellicht een (oude) ruzie bijleggen, politiek, sport en natuurlijk vakantie.

Komend jaar, in maart, mogen we weer gebruik maken van ons stemrecht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Over politiek staan de kranten dagelijks boordevol en wordt er genoeg overgeschreven. Ook sport blijft een ‘hot’ item; is darten wel een topsport of niet? Ben je voor Ajax, Feijenoord of toch PSV? Maar het leukste is toch om de vakantiefoto’s te bekijken en na te denken over de volgende vakantie.

Wanneer we op vakantie gaan, maken we altijd wel wat mee. Is het niet een natte, regenachtige kampeervakantie, dan wel een onverwachte ontmoeting in het buitenland. Vakantie is een tijd om naar uit te kijken. In de komende maanden moeten velen van ons al de vakantie vastleggen, waarna we gaan nadenken wat we gaan doen.

Kortom; wordt het een strandvakantie, een avontuurlijke rondreis of een actieve fietsvakantie? Vakantie is voor iedereen mogelijk en bereikbaar voor iedere situatie is een passende vakantie mogelijk, er is voor ieder wat wils. Dus pak na de koffie de nieuwe brochure erbij en spit die eens goed door!

Zoals vaak gezegd wordt “het is niet de bestemming maar de reis (én voorpret) er naartoe” dat een groot deel bijdraagt aan de vakantiebeleving.

Onze tip: een ontspannen fietsvakantie langs een rivier zoals de Donau, Enns, Elbe of een zonnige bestemming, denk daarbij aan Spanje, Portugal of Griekenland. Alles is voor u geregeld van de reis er naartoe, hotel en uitgekiende fietsroutes al dan niet met uw eigen fiets. Dan bent u toch actief bezig (wellicht één van uw goede voornemens) en ziet weer mooie nieuwe gebieden.

Fitál wenst u fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2017!

Door: Linda van der Net - 18 december 2016

UW VAKANTIECONDITIE

Tijd om de pepernoten te verbranden…

Morgen vertrekt Sinterklaas uit het land en staat de Kerst alweer voor de deur. Overal wordt u verleid door al het lekkers in de winkels, maar denk ook aan uw vakantie, die wilt u niet bederven door een slechte(re) conditie. Kortom het wordt weer tijd om alle pepernoten, speculaaspoppen en chocoladeletters eraf te werken.

Voordat u op vakantie gaat, is het raadzaam aan de conditie te werken. Wij geven graag een aantal tips:

Probeer elke dag een half uurtje lichaamsbeweging in te plannen. Op uw wintervakantie gaat er veel gewandeld worden, wanneer u dit niet gewend bent, is het verstandig om uzelf hierop alvast voor te bereiden. De wandeltochten zijn zeker te doen, maar het is waarschijnlijk meer dan dat u thuis loopt. Trek daarom elke dag na het eten even de wandelschoenen aan en ga een rondje lopen. Voor uzelf kunt u wel bepalen hoelang dat kan zijn. Door elke dag een stuk te lopen of te fietsen zult u vanzelf merken dat u steeds langere afstanden aan kan.

Ook zwemmen is een goede manier om de conditie op te bouwen. Bij de meeste zwembaden kunt u een dalurenabonnement nemen. Hiermee heeft u de gelegenheid om op de rustige momenten in het zwembad een paar baantjes te trekken. In het warme water functioneren stijve spieren beter. Na een tijdje zal het lichaam soepeler aanvoelen en de conditie zal beter worden. Het is goed voor hart, longen en geestelijke ontspanning.

Natuurlijk is het altijd wel verstandig om op uw eten te letten, maar de calorieën zitten niet alleen in het eten. Wat de men meestal vergeet, is dat ook in drinken erg veel calorieën zitten. Als u graag koffie drinkt, kies er dan voor om geen of minder suiker en melk er in te doen, want laten we eerlijk zijn suiker hebben we al genoeg op tijdens Sinterklaas. Hetzelfde geldt voor cola (en andere frisdranken), hier zit ook veel suiker in. Wanneer u gezond eet en drinkt gaat dat zeker in uw voordeel werken.

De voorpret en de beleving van uw vakantie staan voorop, een mindere conditie mag natuurlijk het vakantieplezier niet in de weg staan. Begin daarom op tijd met conditietraining.

Door: Linda van der Net - 04 december 2016

WINTERSCHOENEN

Genieten van eerste voetstappen zetten in verse knisperende sneeuw…

Wanneer u op wintervakantie gaat, wilt u natuurlijk heerlijk ontspannen wandelen. Het dragen van goede schoenen is daarom belangrijk. Want het laatste wat u wilt is wel dat u tijdens uw vakantie blaren of zere voeren krijgt!

Maar waar moet u allemaal aan denken als u schoenen gaat uitzoeken? U kunt het beste naar een professionele schoenenwinkel gaan waar vakmensen zijn die u goed advies geven. Bij sommige specialzaken is er zelfs de mogelijkheid om de schoenen van uw keuze in een proeftuin uit te proberen.

Voor gezonde voeten is een steunende binnenzool niet nodig; want zonder de zool laat u uw voetspieren goed werken. Als u wel voetklachten heeft, dan kan een steunende binnenzool juiste wel goed zijn. Goede schoenen hebben een juiste pasvorm, een stevige zool en een goede schoen kan voetklachten voorkomen.

TIP: Probeer schoenen aan het einde van de dag, want in de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk iets opzetten. Neem geen overhaaste beslissingen. Het is beter op een andere dag de schoenen nog een keer te proberen.

Meer weten over goede schoenen? Klik hier
Meer weten over winterwandelvakanties? Klik hier voor het complete overzicht.

door Linda van der Net - 18 november 2016